آنفولانزا:
آنفولانزا یک بیماری حاد تنفسی است که در نتیجه عفونت به ویروس های آنفولانزا ایجاد می شود.همه گیری های این بیماری و شدت های متفاوت تقریبا هر سال رخ می دهد.
چنین همه گیری هایی موجب بروز ناخوشی قابل توجهی در جمعیت عمومی جامعه و موجب افزایش میزان مرگ و میر در بیماران پرخطر خصوصا در نتیجه عوارض تنفسی می گردند.
-ویروس هاس آنفولانزا، A و B وC ، 3 جنس جداگانه را تشکیل می دهند.
ویروس های جداشده در ایران شامل ویروس آنفولانزای تیپ B وA بوده است.
شیوع:
اهمیت آنفولانزا در سرعت انتشار همه گیری ها، وسعت و تعداد مبتلایان و شدت عوارض آن بخصوص عفونت ریه(پنومونی) می باشد.
(جهت مطالعه عفونت ریه کلیک کنید)
-در همه گیری های بزرگ به شکل شدید یا کشنده بیماری بیشتر نزد سالمندان و افرادی که به دلیل عوارض مزمن قلبی ، ریوی ، کلیوی، بیماری های متابولیک و کم خونی و یا نارسایی ایمنی ناتوان شده اند، مشاهده می شود.
-میزان حمله درهمه درگیری های که در اجتماعات بزرگ اتفاق می افتد، معمولا بین 10 تا 20 درصد است.در حالیکه در اجتماعات بسته مثل مدرسه های شبانه روزی و یا خانه سالمندان به 50 درصد و بیشتر می رسد.
-همه گیری در منطق معتدل بیشتر در زمستان و در نواحی گرمسیر بیشتر در جاهای بارانی سال اتفاق می افتد، ولی این روند فصلی بروز همه گیری ها همواره ثابت نبوده و ممکن است موارد تک گیر و یا همه گیری بیماری در هرمکانی بدون ارتباط فصل اتفاق افتد.
-آنفولانزای تیپ A توانسته است همه گیری ها و جهان گیری های بیماری را ایجاد نماید. تیپ B ویروس با میزان کمتری مسئول ایجاد همه گیری های منطقه ای یا گسترده و تیپ C در ایجاد موارد تک گیر و همه گیری های کوچک نقش داشته است.
-بخشی از این وسعت زیاد همه گیری ها با ویروس آنفولانزای A به علت تغییرات دوره ای قابل توجه آنتی ژن های سطحی در این ویروس می باشد و باعث تولید تیپ های جدیدی از ویروس می شوند و همین تیپ های جدید هستند که جهان گیری ها بیماری را به وجود می آورند.
-این تغییرات نسبتا جزئی در آنتی ژن های ویروس به طور دائم همه گیری های مکرر و منطقه ای ایجاد می کنند و باعث می گردند ترکیب واکسن آنفولانزا عوض شود.
(آنتی ژن: به ترکیباتی گفته می شود که پس از ورود به بدن موجب برانگیختن واکنش های ایمنی می گردد.)
-عواملی که موجب شروع و پایان همه گیری های آنفولانزا می شوند کاملا شناخته نیستند.
یکی از شاخص های اصلی تعیین کننده همه گیری ها ، سطح ایمنی افراد در معرض خطر جامعه است .پیدایش یک ویروس آنفولانزای جدید از نظر آنتی ژن که ایمنی علیه آن در جامعه کم بوده یا اصلا وجود ندارد، ممکن است سبب همه گیری وسیع گردد.
مخزن:
انسان مخزن اولیه ویروس هاس آنفولانزای انسانی است.
-پرندگان آبزی بزرگترین مخازن ویروس های آنفولانزای A می باشند.
-ویروس های آنفولانزای A مرغی بخصوص پس از تماس مستقیم با پرندگان ( بیش از همه، ماهیان) موارد تک گیر و همه گیری های کوچک در انسان ایجاد می کنند.
-ویروس های آنفولانزای A در میان خوک ها نیز منتشر می شوند.اما این انواع به ندرت انسان ها را آلوده می کند.





انتقال:
مهمترین راه انتقال در محیط های بسته پرجمعیت مثل اتوبوس از طریق هوا می باشد.
-ویروس آنفولانزا ممکن است ساعت ها در هوای سرد و رطوبت کم در محیط زنده بماند. و از طریق ترشحات آلوده منتقل شود.
-گرچه انتقال ویروس از طریق تماس دست به دست ، سایر تماس های شخصی و حتی از طریق اشیا نیز امکان پذیر است، ولی در اکثر موارد انتقال از طریق ریز قطره های ایجاد شده در اثر سرفه و عطسه صورت می گیرد.
عوامل خطر:
افرادی که در معرض خطر بیشتری برای عوارض آنفولانزا هستند عبارتند از:
-تمام کودکان از تولد تا پنج سالگی ،خصوصا کودکان زیر 2 سال
-زنان باردار
-کودکان و نوجوانانی (6 ماه تا 18 سال) که به مدت طولانی از آسپرین برای درمان استفاده کردند.
-بالغین و کودکانی که مبتلا به عوارض مزمن ریوی (شامل آسم) یا قلبی-عروقی( به جز فشارخون) ، کلیوی، کبدی، عصبی، خونی یا بیماری های متابولیک (شامل دیابت)هستند.
(جهت مطالعه دیابت کلیک کنید)
-بیماران با ایمنی سرکوب شده.( شامل مواردی که به خاطر درمان دارویی یا عفونت HIV ایجاد شده اند)
(جهت مطالعه ایدز کلیک کنید)
-افرادی که در آسایشگاه و سایر مراکز مراقبت طولانی مدت اقامت دارند.
-افراد مبتلا به چاقی
-نژاد آمریکایی

بیماری زایی:
-دوره کمون آنفولانزا کوتاه بوده و معمولا بین 1 تا 3 روز است.
-دفع ویروس احتمالا در بالغین بین 3 تا 5 روز بعد از بروز نشانه های بالینی بیماری و در کودکان تا 7 روز ادامه خواهد داشت.
-وقتی که یک زیرگروه جدید ویروسی ظاهر می شود، تمام کودکان و بالغین غیر از آنهایی که هنگام بروز همه گیری قبلی یا ویروس مشابه از نظر آنتی ژن و یا نزدیک به آن آلوده شده اند، حساس خواهند بود.
-مصونیت و مقاومت در مقابل همان ویروسی که بیماری را ایجاد کرده به وجود می آید. ولی دوام و قوام آن بستگی به تغییرات آنتی ژن و دفعات آلودگی قبلی دارد.
-تزریق واکسن، آنتی بادی ( نوعی پروتئین که در دستگاه ایمنی بدن در پاسخ ، به وفور آنتی ژن خاصی تولید می شود و به آنتی ژن حمله ور می شود و آن را بی زیان می سازد.) مربوط به ویروس های موجود در آن واکسن را ایجاد نموده و اگر شخص واکسینه شده تماس با همان نوع موارد موجود در واکسن را دشته باشد، این تماس برای او جنبه یک تزریق یادآور را پیدا خواهد کرد.
علایم:
آنفولانزا غالبا به صورت یک بیماری با شروع ناگهانی علایم کلی مثل سردرد، تب ولرز،درد عضلانی یا بی حالی که به دنبال آن علایم تنفسی خصوصا سرفه و گلودرد ظاهر می شوند توصیف شده است.
-در بسیاری از موارد شروع بیماری آن قدر ناگهانی است که بیمار می تواند زمان دقیق آن را به خاطر آورد.
با این وجود تظاهرات بالینی آنفولانزا طیف وسیعی داشته و از یک بیماری تنفسی خفیف و بدون تب شبیه به سرماخوردگی معمولی تا بیماری شدید همراه با علایم و نشانه های نسبتا اندک تنفسی تفاوت می کند.
-معمولا پس از یک افزایش سریع دمای بدن در 24 ساعت اول بیماری، طی یک دوره 2 تا 3 روزه تب به تدریج کاهش پیدا می کند.با این وجود ممکن است این تب تا یک هفته طول بکشد.
-درد عضلانی می تواند هر نقطه از بدن را درگیر کند.ولی این دردها در پاها و قسمت لگن شایع تراند. البته درد مفصلی نیز ممکن است در بیماران به وجود آید.
-معمولا هنگامی که علایم کلی فروکش می کنند، علایم تنفسی واضح تر می شوند. اکثر بیماران مبتلا به گلو درد و سرفه مداوم هستند که ممکن است تا یک هفته و بیشتر طول کشیده و با درد زیرجناغ همراه باشد.
-علایم و نشانه های چشمی آنفولانزا عبارتند از:درد هنگام حرکت چشم ها، ترس از نور و سوزش چشم ها
-معمولا یافته های فیزیکی در موارد آنفولانزای بدون عارضه ناچیز است.
-در اولین بیماری، بیمار برافروخته به نظر رسیده و پوست گرم و خشک دارد ولی در برخی از موارد،خصوصا در بیماران مسن تعریق وجود داشته و اندام ها مرطوب اند.
-در آنفولانزای بدون عارضه، بیماری حاد طی یک دوره 2 تا 5 روز برطرف شده و اکثر بیماران ظرف یک هفته بهبود میابند.اگر چه ممکن است سرفه به مدت 1 تا 2 هفته بیشتر باقی بماند. با این وجود در اقلیت مهمی از بیماران (خصوصا افراد مسن) ممکن است نشانه های سستی ( ضعف بعد از آنفولانزا) تا چندین هفته باقی بماند.
منابع:
پرستاری داخلی و جراحی برونر وسودارث
پرستاری داخلی و جراحی بلک
هیچ رازی برای موفقیت وجود ندارد. این نتیجه آمادگی ، کار سخت و یادگیری از شکست است.
اللهم العن الجبت و الطاغوت و بنتیهما