شیردهی:
اوقات پس از تولد مراحل بحرانی برای موفقیت در تغذیه با شیر مادر می باشد. چنانچه تغذیه با شیر مادر در بیمارستان به طور موفق انجام شود ، احتمال تداوم بدون مشکل آن بیشتر است.
-مطالعات نشان داده اند که تماس مادر و نوزاد بلافاصله بعد از تولد به برقراری و استحکام پیوند عاطفی و روانی بین آن ها کمک کرده و موجبات شروع موفق تغذیه و تداوم طولانی مدت آن را فراهم می کند.
-نوزادان در طی نیم ساعت اول پس از تولد بسیار هوشیار و حساس می باشند و اکثرا تمایل به تغذیه دارند. چنانچه در این مرحله نوزاد با موادی غیر از شیر مادر تغذیه شود احتمال شروع موفق و تدوام تغذیه با شیر مادر کاهش می یابد. هر چه تعداد دفعات تغذیه مصنوعی بیشتر باشد، احتمال موفقیت در تغذیه با شیر مادر کاسته می شود.
-شیر مادر در روزهای اول آغوز (کلستروم) یا ماک نامیده می شود. حجم آغوز کم بوده و ممکن است در هر نوبت شیردهی از یک یا دو قاشق مرباخوری در هر پستان تجاوز نکند. نیاز نوزاد هم در همین حد است . بدیهی است که مکیدن های مکرر شیرخوار ،مقدار شیر مادر را مطابق نیاز و رشد کودک افزایش می دهد.امروزه شیر انسان به عنوان منبع ویژه تغذیه نوزاد کاملا بالغ تا 6 ماهگی توصیه می شود.
-شیردهی باید همراه غذای جامد کمکی حداقل تا 12 ماهگی ادامه یابد.
اصول شیردهی:
1.تغذیه با شیر مادر باید بلافاصله پس از تولد شروع شود. می توان در اتاق زایمان پس از خشک کردن نوزاد و پوشاندن سر او ، نوزاد را روی سینه مادر قرار داد تا تماس پوستی بین مادر و نوزاد به خوبی برقرار شود.
2.در تعداد دفعات و مدت هر وعده تغذیه با شیر مادر نباید محدودیتی باشد و نوزاد باید بر حسب میل و تقاضای خود تغذیه شود. باید به نوزاد اجازه داد تا ابتدا شیر یک پستان را به طور کامل تمام کند تا شیر چرب قسمت انتهایی را دریافت کند. سپس می تواند در صورت نیاز از شیر پستان بعدی تغذیه کند. در مرحله بعدی باید از پستانی که در مرحله دوم به شیرخوار داده شده (که به طور کامل تخلیه نشده است) شروع شود.
اکثر شیرخواران 1.5 تا 3 ساعت پس از تغذیه ، دوباره گرسنه می شوند و در این مدت، شیر دوباره ترشح شده و در پستان ها جمع می شود. با این حال توصیه می شود که دفعات تغذیه طبق ساعت و دقیقه خاصی نباشد، بلکه بسته به میل و تقاضای شیرخوار باشد.
3.در هفته های اول در هر وعده غذایی باید حتما از هر 2 پستان به نوزاد شیر داده شود تا سبب تحریک ترشح شیر شود. باید توجه داشت که در شیردادن به تناوب از پستان ها شیر داده شود. مثلا اگر در یک وعده شیرخوار تغذیه را از پستان راست آغاز نموده در وعده بعدی از پستان چپ آغاز کند.
4.مادرانی که سزارین شده اند معمولا 4 تا 6 ساعت بعد از عمل یا به محض به هوش آمدن می تواند تغذیه نوزاد خود را شروع کنند. نوزادن سالم و رسیده معمولا تا به هوش آمدن مادر نیازی به تغذیه با سایر مایعات ندارد. در مادرانی که زایمان طبیعی کرده و یا سزارین با بی حسی شده اند ، می توان در نیم ساعت اول پس از تولد شیردهی را شروع نمود.
برای اینکه شیرخوار بتواند به راحتی و به میزان کافی شیر بخورد ، بهتر است خشک و تمیز باشد. پیچیدن سفت و سخت نوزاد، محیط بسیار سرد یا گرم موجب کاهش اشتهای کودک برای شیرخوردن می شود.
5.باید به مادر پیشنهاد نمود که قبل از هر وعده شیردهی حتما دست هایش را با آب و صابون بشوید. در صورت امکان به صورت روزانه استحمام کند. در غیر اینصورت لااقل روزی یکبار پستان ها را بشوید. برای شستشوی پستان ها نیازی به استفاده از مواد ضد عفونی کننده وجود ندارد و تنها شستشو با آب کافی است.استفاده از ضدعفونی کننده ممکن است منجر به ترک خوردن نوک پستان شود.
6.پس از خاتمه شیردهی و قبل از پوشاندن پستان، برای جلوگیری از صدمه به نوک پستان بهتر است یک قطره شیر بر روی نوک پستان گذاشته شود تا درمعرض هوا خشک شود.نیازی به شستشوی پستان پس از شیردهی نیست.
7.برای جلوگیری از کثیف شدن لباس از طریق نشت شیر پس از اتمام شیردهی می توان یک تکه پارچه تمیز (بهتر است از دستمال کاغذی به علت امکان ایجاد حساسیت استفاده نشود) داخل سینه بند قرار داد.
8.در مواردی که به هر علت مادر در طی شیردهی که نیاز به خارج کردن پستان از دهان نوزاد وجود دارد، نباید این کار را به زور انجام داد.
وضعیت صحیح شیردهی:
نوزادی که رسیده و سالم باشد ، توانایی جستجوی پستان ، مکیدن و قورت دادن شیر را دارد. فقط باید به نوزاد آموزش داده شود که چه میزان از پستان را در دهان بگیرد.
-نوزاد باید نوک پستان و قسمت اعظم آرئول ( هاله قهوه ای نوک پستان) را در دهان بگیرد. به این ترتیب نوزاد می تواند با آرواره هایش بر سینوس های شیری فشار وارد کند.
-مادر در هنگام شیردادن باید در وضعیت راحتی قرار بگیرد. شیردهی را می توان در حالت نشسته ، خوابیده به پشت، خوابیده به پهلو ، روی زمین و یا روی تخت انجام داد. مادر بهتر است (به ویژه در کسانی که سزارین شده اند) در وضعیتی قرار بگیرد که در حین شیردهی خسته نشود.
-برای پیشگیری از خستگی بهتر است از چندین بالش استفاده شود تا در هنگام شیردهی از دردکمر ، پشت و خستگی جلوگیری شود. در مواردی که مادر سزارین شده و یا پارگی ناحیه تناسلی دارد، مادر می تواند برای راحت تر بودن از وضعیت خوابیده به پهلو استفاده کند.
-در هنگام شیردهی بهتر است پوشش بدن نوزاد کمتر باشد تا تماس پوستی بهتری بین مادر و شیرخوار برقرار شود.

-معمول ترین روش شیردهی بغل گرفتن نوزاد است. در این حالت سر نوزاد روی بازوی مادر قرار می گیرد و شانه اش در خم آرنج مادر قرار می گیرد. صورت نوزاد طوری قرار می گیرد که رو به پستان مادر بوده و چانه اش به پستان مادر چسبیده باشد و سر با بدن نوزاد در یک امتداد باشد.در این وضعیت باسن نوزاد در آغوش مادر قرار گرفته و دست نوزاد که در تماس با مادر است در پهلوی مادر قرار می گیرد. سپس با یک دست که به شکل هلالی قرار گرفته پستان را دردست می گیرد و نوک پستان را به لب و گونه نوزاد می مالد تا نوزاد دهانش را کاملا باز کند .نوزاد باید طوری پستان را در دهان بگیرد که لبه تحتانی هاله پستان هم سطح لب پایین نوزاد باشد.
-در صورت رعایت وضعیت صحیح شیردهی ، مادر در هنگام شیردادن احساس ناراحتی و درد نمی کند . مکیدن های نوزاد کند و عمیق بوده و صدای قورت دادن شیر به خوبی شنیده می شود.
-به طور معمول نوزاد وقتی احساس رضایت و سیرشدن داشته باشد خودش پستان را رها می کند و در صورت عدم وضعیت صحیح در هنگام شیردهی نوزاد تنها نوک پستان مادر را می مکد. در این حالت مادر احساس درد داشته و ممکن است در نوک پستان او زخم یا شقاق ایجاد شود. همچنین مکیدن های نوزاد سطحی و تند بوده و در حین شیرخوردن صدای قورت دادن به گوش نمی رسد و در عوض صدای ملچ و ملوچ به گوش می رسد.
-فاصله تغذیه نوزاد در روزهای اول یا روزهای بعد گهگاه غیرمعمول است و بین تغذیه ها ممکن است 6 تا 8 ساعت باشد. از روز سوم اگر نوزاد کمتر از 6 بار در 24 ساعت تغذیه شود غیر معمول است.
تغذیه مادر در دوران شیردهی:
استفاده از شیر در رژیم غذایی اهمیت زیادی دارد.در صورت عدم دسترسی به شیر می توان از ماست ، دوغ ، کشک و پنیر استفاده نمود. استفاده از لبنیات برای دریافت میزان کلسیم مورد نیاز ضروری است. در صورت عدم تحمل به شیر و فراورده های آن ، باید از قرص های کلسیم به صورت دارویی همراه با سایر غذاهایی که حاوی کلسیم هستند استفاده نمود.
علاوه بر مصرف روزانه شیر و ماست ، مادر باید در رژیم روزانه از آب و مایعات استفاده نماید اما باید به خاطر داشت مصرف بیش از اندازه مایعات باعث تولید بیشتر شیر نخواهد شد.
مصرف ویتامین آاز طریق انواع سبزی ها بخصوص هویج، اسفناج و کدو حلوایی توصیه می شود.
-هیچ غذایی نباید بی دلیل از رژیم غذایی مادر شیرده حذف شود. همچنین برعکس مادر نباید در تغذیه خود افرااط کند به این ترتیب مادر می تواند زودتر به وزن قبل حاملگی برگردد.

علل ناکافی بودن شیرمادر:
اغلب مادران در رابطه با شیردهی کافی و مناسب بودن شیر نگرانی هایی دارند. عواملی که می توانند بر تولید شیر تاثیر بگذارند شامل عوامل فیزیکی ، روانی و الگوی شیردهی مادر می باشد.
عوامل زیادی می تواند منجر به ناکافی شدن شیر مادر شود:
1.نگرانی مادر در مورد کم بودن شیر:
عدم اعتماد به نفس مادر در مورد حجم شیر و یا رقیق و آبکی بودن شیر می تواند انگیزه ای برای استفاده از شیر خشک شود. در نتیجه میزان مکیدن پستان کمتر شده و منجر به کاهش ترشح شیر می شود.
2.هیجان و تحریک پذیری زیاد در بعضی از موارد می تواند منجر به کاهش ترشح شیر شود. برای موفقیت در شیردهی هیچ عاملی مهمتر از یک وضعیت فکری شاد و آرام نخواهد بود.
-نگرانی و غمگین بودن موثرترین دلایل کاهش و یا قطع ترشحات پستان است.
3.دلایل احتمالی ناکافی بودن شیر مادر عبارتند از بیماری شدید مادر، مصرف داروهای نامناسب ، کشیدن سیگار، شرم از شیردهی در جمع و یا امتناع از شیردهی بدلیل جنس شیرخوار
توصیه هایی برای ادامه شیردهی:
1.مهمترین عامل در افزایش شیر مادر، مکیدن صحیح و مکرر شیر از پستان مادر به وسیله شیرخوار و تخلیه پستان هاست. هرچه تغذیه با شیر مادر زودتر شروع شود شانس موفقیت در شیردهی بیشتر است.
2.حمایت همسر و افراد خانواده و اطمینان خاطر از تامین اعتقادی و شغلی می تواند نقش موثری در تداوم شیردهی داشته باشد.
3.مراقبت از پستان ها نقش ارزنده ای در تداوم شیردهی دارد چرا که با رعایت این اصول می توان از درد پستان ، ترک خوردن پستان و عفونت پستان جلوگیری کرد.
4.فعالیت جسمی مناسب ، احساس شادابی و نشاط و پرهیز از خستگی مفرط عامل مهمی در تداوم شیردهی می باشد.
5.تغذیه خوب در دوران بارداری و شیردهی به ترشح بیشتر شیر و تغذیه موفق شیرخوار کمک می کند و مادر شیرده احتیاج به انرژی بیشتری دارد.
فواید شیردهی:
مزایای شیردهی برای مادر:
1.انقباض رحم و کاهش خونریزی بعد از زایمان
2.کاهش سرطان پستان ، تخمدان و دهانه رحم
3.از دست دادن وزن اضافه شده طی حاملگی و مناسب شدن اندام
4.راحت بودن مادر ، ایجاد رابطه عاطفی محکم بین مادر و فرزند
5.استرس و اضطراب کمتر مادر
مزایای شیردهی برای نوزاد:
1.رشد مطلوب کودک
2.اولین واکسن نوزاد(شیر روزهای اول آغوز)
3.تامین نیاز غذایی شیرخوار در 6 ماه اول (به طوریکه حتی کودک به آب هم نیازی ندارد)
4.سهل الهضم بودن
5.جلوگیری از سوء تغذیه و الرژی و آسم در کودک
6.کاهش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی در بزرگسالی
7.تغییر ترکیب شیر با رشد شیرخوار و در هر وعده شیردهی
8.افزایش ضریب هوشی در حد 9 واحد
9.کاهش عفونت های تنفسی در کودکان
10.تمیز و گرم و در دسترس بودن
11.کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری های اسهالی و عفونت های گوارشی
ممنوعیت شیردهی:
شیردهی در موارد ذیل ممنوع است:
سرطان پستان
سل ریوی یا درمان نشده مادر
عفونت پستان
استفاده مادر از شیمی درمانی یا داروهای خاص
استفاده مادر از داروهای خیابانی یا الکل
حساسیت نوزاد به شیر
مثبتHIVمادران
ابله مرغان
استفاده از داروهای رادیواکتیو
هیچ رازی برای موفقیت وجود ندارد. این نتیجه آمادگی ، کار سخت و یادگیری از شکست است.
اللهم العن الجبت و الطاغوت و بنتیهما