ورزش های پس از زایمان:
اغلب خانم ها پس از زایمان به وزن قبل از حاملگی خود برنمی گردند و پس از حاملگی 1 تا 2 کیلوگرم نسبت به قبل از حاملگی افزایش وزن نشان می دهند.
-انجام مرتب تمرینات ورزشی علاوه بر اینکه به کاهش وزن مادر کمک می کند برای تقویت عضلات شکم بسیار موثر است.
-در دوران پس از زایمان ورزش هایی که با کشیدگی عضلات پشت ، کف لگن و شکم همراه باشند توصیه می شود.
-بهتر است شروع این ورزش ها تا سه هفته پس از زایمان به تاخیر انداخته شود.
-در دو هفته اول پس از زایمان تنها حرکات نرمشی سبک توصیه می شود.
-باید توجه داشت که در صورتیکه مادر در هنگام انجام این حرکات ترشحات قرمز روشن داشت ، چند روزی از انجام حرکات ورزشی خودداری نموده و پس از طبیعی شدن ترشحات مجددا ورزش را از سربگیرد.
-یک برنامه صحیح برای زائو سالم می تواند به شرح زیر باشد:
1.در 24 ساعت اول پس از زایمان زائو آزادی کامل برای حرکت در رختخواب ، خارج رختخواب و رفتن دستشویی با کمک همراه را دارد.
2.از روز دوم زائو می تواند حرکات نرمشی را شروع کند. ورزش ها باید از حرکات سبک شروع شده به تدریج تعداد دفعات حرکات نرمشی اضافه می شود.
تمرین اول:
تنفس عمیق شکمی: این تمرین را می توان از اولین روز بعد از زایمان انجام داد. دراین حالت مادر باید تنفس عمیق انجام داده بطوریکه دیواره شکم بالا بیاید.سپس خیلی آهسته هوا را از ریه خارج کند. برای اطمینان از صحیح انجام دادن این حرکت می توان یک دست را روی شکم و دست دیگر را روی قفسه سینه قرار داد. در هنگام دم عمیق دست روی شکم بالا امده ولی دست روی قفسه سینه ثابت باقی می ماند. این حرکت 5 بار باید انجام شود.
تمرین دوم:
بلند کردن سر و شانه ها: این حرکت را از روز دوم پس از زایمان می توان انجام داد . در این حالت مادر به طور صاف به پشت دراز می کشد(بدون بالش) سپس سر را روی سینه خم می کند بطوریکه چانه باسینه تماس پیدا کند. از روز سوم می توان این حرکت را با بلند کردن همزمان سر و شانه ها تکرار کند. سپس سر و شانه ها را به آهستگی به زمین بگذارد.
تمرین سوم:
بلند کردن پاها: این حرکت را از روز هفتم پس از زایمان می توان انجام داد. در این حالت مادر صاف و بدون بالش به پشت دراز بکشد سپس یک پا را بدون خم کردن زانو از زمین بلند کند و به آهستگی زمین بگذارد. این حرکت را با پای دیگر تکرار کند. در هنگام انجام این تمرین به جای استفاده از دست ها باید از عضلات شکم استفاده نمود. به تدریج باید تعداد دفعات این حرکت را افزایش دهد.( 10 بار) از روز نهم مادر می تواند هر دو پا را با هم بالا برده و سپس به آهستگی به زمین بگذارد. این حرکت برای تقویت عضلات شکم بسیار مفید است.


تمرین چهارم:
در این حالت مادر صاف به پشت دراز کشیده ، زانوها را خم می کند سپس ابتدا نفس کشیده و در هنگام بازدم عضلات شکم و باسن را سفت کرده و پشت را به زمین می چسباند به طوریکه فاصله بین کمر و زمین از میان برود.این ورزش بر کاهش درد کمر و تقویت عضلات شکم و باسن مفید است
تمرین پنجم:
این تمرین را می توان از روز 14 به بعد انجام داد. در این حالت خانم صاف به پشت دراز کشیده ، دست ها را پشت سر قرار داده ، خیلی آهسته سر و شانه ها را بلند می کند تا در حالت نشسته قرار بگیرد سپس به آهستگی دوباره به وضعیت خوابیده به پشت برمی گردد. دفعات این تمرین به تدریج افزوده شده تا به 10 حرکت برسد. در صورت لزوم برای انجام این حرکت می توان پاها را زیر جسم سنگین قرار داد. این روش برای تقویت عضلات شکم مناسب است.
تمرین ششم:
ورزش کجل (kegel)
(برای مطالعه ورزش کجل کلیک کنید)
این تمرین می تواند از روز اول زایمان انجام شود.

تمرین هفتم:
برای انجام این تمرین خانم ابتدا باید صاف به پشت خوابیده ، زانوها را خم کند و به هم بچسباند و شکم را منقبض و صاف نماید و مهره های پشت را در تماس به زمین قرار دهد.سپس کتاب کوچک در دست بگیرد و در این حالت باید دست ها را صاف به طرف بالا و جلو بیاورد به طوریکه کتاب ها به هم برسند سپس به حالت اولیه برگردد . آنگاه مجدد دست ها را به طرف بالا و جلو آورده ، سپس به طرف زمین و بالای سر ببرد و مجددا دست ها را به صورت موازی با شانه ها قرار دهد.
تمرین هشتم:
برای انجام این تمرین ابتدا خانم ایستاده ، سپس ارنج ها را بالا آورده و به صورت موازی با شانه ها نگه می دارد. کف دست روی یکدیگر قرار داده و تا 5 شماره به هم فشار می دهد. سپس تا 7 شماره استراحت می کند. این ورزش سبب حفظ محکمی و سلامتی نسوج و عضلات پستان ها می گردد.
تمرین نهم:
برای انجام این تمرین مادر صاف به پشت خوابیده ، سپس زانوها و مفصل ران را خم نموده و لگن را به سمت داخل خم کرده و کفل ها را منقبض می کند. سپس در حالیکه عضلات شکم را منقبض می کند ، سر خود را بلند می نماید.
تمرین دهم:
مادر بر روی ارنج و زانوها قرار می گیرد، بازوها و پاها را در حالت آویزان قرار داده ، پشت را به سمت بالا قوس می دهد . سپس کفل ها را منقبض نموده و شکم را به شدت می کشد. در این حالت با آرامش تنفس عمیق انجام می دهد.
تمرین یازدهم:
برای انجام این تمرین مادر به پشت خوابیده ، زانو و سپس ران را به آرامی روی شکم خم می کند و پا را تا روی کفل پایین می برد. مجددا پا را راست نموده و تا کف زمین پایین می آورد.
منابع:
بارداری و زایمان ویلیامز
مهارت های عملی مامایی
راهنمای کشوری مراقبت مادران باردار
هیچ رازی برای موفقیت وجود ندارد. این نتیجه آمادگی ، کار سخت و یادگیری از شکست است.
اللهم العن الجبت و الطاغوت و بنتیهما